Nazad

Šakal Koja obilazi Srbiju

09. maja, 2020

26. marta stručni tim, na čelu sa Prof. Dr Duškom Ćirovićem je uz podršku lokalnih lovaca iz Jakova i Surčina markirao sa GPS ogrlicom još jednog šakala. Mladi šakal Koja je mužjak starosti dve godine, a uhvaćen je u okolini Jakova. To je do sada 8. markirani šakal u ovom beogradskom lovištu.

Ova vrsta je već dugi niz godina objekat izučavanja profesora Ćirovića i njegovog tima sa Biološkog fakulteta iz Beograda. Tim stručnjaka u saradnji sa Lovačkim udruženjem “Zemun” iz Surčina poslednjih godinu dana intenzivno radi na markiranju u lovištu “Donji Srem”. Cilj praćenja šakala GPS ogrlicama jeste da se uz pomoć ove napredne tehnologije prikupi što više informacija o njihovom kretanju, veličini teritorija, preferenciji staništa, ponašanju i disperzijama .

Kretanje ove jedinke je više nego zanimljivo. Tačno mesec dana nakon markiranja Koja je krenuo na put. Nakon što je napustio lovište “Donji Srem” preplivao je Savu i uputio se u pravcu istoka. Sedam dana kasnije u reonu sela Lipe kod Smedereva preplivao je Moravu, a četiri noći kasnije i Mlavu. Koja je za dve nedelje koliko se intenzivno kreće prešao ukupno 148,5 km i otišao 76 km daleko (mereno vazdušnom linijom) od mesta na kome je uhvaćen i markiran. Ovaj izdržljivi momak je na svom putovanju preplivao tri reke: Savu, Moravu i Mlavu, dva puta prešao autoput Miloš Veliki, tri puta autoput Beograd-Niš i stigao do kopa Drmno.

Gde će Koja naći svoju teritoriju, ostaje da nam pokaže buduće praćenje njegovog kretanja. Na nama je samo da se potrudimo da ne bude odstreljen i da što duže nosi svoju orglicu. Molimo sve kolege da obrate pažnju na Koju i da mu dopustimo da nastavi svoj put do konačnog odredišta. A Koji želimo srećno putovanje, dug život i puno poslatih podataka.

80000 +
Lovaca
125
Godina postojanja
250 +
Lovačkih udruženja
6500 k
ha lovne površine