Nazad

Priprema za prolećni lov srndaća

28. marta, 2019

Provera oružja podrazumeva vizuelnu proveru optike, montaže i karabina. Ukoliko ste tokom protekle sezone imali neki kvar, zastoj mehanizma

April u lovištu-
Tokom aprila meseca većina naših udruženja završava trofejni odstrel srndaća, pa već posle prvih ocenjivanja kapitalaca u medaljama, u lovišta kreću i brojni domaći lovci koji u svojim udruženjima love srndaća. Raduje podatak da je među njima sve više mladih lovaca. Međutim, nedovoljna edukacija, nepripremljenost i neiskustvo, često su razlozi za neuspeh i razočarenje u lovu.

Proverite oružje!
Provera oružja podrazumeva vizuelnu proveru optike, montaže i karabina. Ukoliko ste tokom protekle sezone imali neki kvar, zastoj mehanizma ili vas je ulje prskalo po oku posle opaljenja – najbliži puškar prava je adresa. On detaljno treba da rasklopi zatvarač, odstrani višak ulja koji je često oko igle i opruge, prekontroliše ceo mehanizam i ukloni nedostatke ako ih ima. Sledeći korak je optika. Iako ste sezonu završili efektnim pogotkom lisice ili srne u selekciji, ne znači da je vaš karabin potpuno upucan i siguran. Naime, puška se transportuje, tu su razne vibracije, potresi, drvo različito reaguje na promene temperature, čest je i običaj pojedinih lovaca da često skidaju i stavljaju optike i slično.
Upucavanje oružja na strelištu
Odlazak na strelište je sledeći korak. Nekad ćete samo potvrditi da je puška dobra, ali vrlo je često da metak odnese gde ne treba.Takođe, veliki broj lovaca i dan-danas ne obraća pažnju i ne vodi računa oko izbora municije i često puca različite tipove i gramaže zrna. Verujte da su odstupanja osetna i da je posebno velika razlika kod lakih i teških zrna! Nije retkost da na 100 metara odstupanja budu veća od 6-7 cm, što na većim daljinama rezultira promašajem ili perifernim pogocima i ranjavanjem divljači. Pušku treba upucati na jednu vrstu municije i time pucati dok nabavka traje.
Kod izbora zrna, treba koristiti mekša zrna. Mekša zrna u većim kalibrima prave podlive, a lovcima preporučujemo da divljač gađaju za šaku iza plećke. Dosadašnja praksa sa tvrdim zrnima tipa CDP, Grom i sličnim u jačim kalibrima pokazala je da divljač često odnese dosta i solidne pogotke. Naravno, budite oprezni. Pogodak sa SP zrnom PPU u kalibru 30.06 ili 8×57 po sred plećke može biti vrlo brutalan i dosta mesa može propasti.
Posle upucavanja, puška se detaljno čisti, pa posle čišćenja ne treba preterivati sa uljem, jer višak ulja zna da se slije u zatvarač i drvo oko mehanizma. Vremenom, ulje nagriza drvo i oko kočnice i vrata kundaka drvo počinje da crni, a tokom vremena polako i propada. Filcani čepovi su odlična stvar, ima ih u svakoj lovačkoj radnji, a dobro je kad se završi čišćenje da u cevi ostane tanak uljni film. Dobro je i pre odlaska u lov kroz cev provući i jedan čist filcani čepić, kako bi se višak ulja uklonio.

Iz ličnog iskustva-
Srndaća lovim na mnogo mesta i u Srbiji i u Republici Srpskoj. Primetio sam da veliki broj lovaca i dalje ne koristi nikakav oslonac za pucanje. Na pitanje zbog čega je to tako, uglavnom se dobije odgovor – ma ja bijem iz ruke. Verujem u streljačke sposobnosti naših lovaca, ali naslon je naslon! Zapamtite to. Običan prav prut ili raklja je sjajno lovačko pomagalo i itekako pomaže lovcu za siguran hitac. Neke kolege se kunu u leskov prut koji je najlepši, a viđao sam kolege koje imaju sjajne pruteve od zove. Lagana je i čvrsta, lako se nosi.

Posle štapova, idu i dvonošci i tronošci. Dobar dvonožac se pravi od lakšeg drveta, a kao spoj se može koristiti matica i navoj ili obična unutrašnja guma od bicikla ili auta. Lično najviše volim tronožac. Od belog jasena ili leske, sa sve gumom između, predstavlja odličnu podlogu za sigurno nišanjenje i precizan hitac. Prednost tronošca sigurnost i čvrstina, a svakako je i što posle odstrela ili tokom predaha možete da ga koristite za odlaganje viška garderobe, oružja, aparata i dvogleda. Naravno, kada se sve lepo rasporedi na sve tri strane, može se odložiti i više pušaka. Jednom prilikom, posle lova u podnožju Karpata, na obalama reke Brzave, mojim rumunskim domaćinima omiljeni tronožac je uspešno poslužio kao držač kotlića.

Neophodna dodatna oprema-
Oštar nož i kanap za vuču se podrazumevaju. Danas u mnogim radnjama možete naći odlične Opinel noževe koji mnogo više vrede nego što koštaju, a sa njima se lepo može odrati srndać. Dobra baterija i preparat za komarce su takođe sastavni deo naše opreme, jer zima je bila blaga i komaraca će biti znatno ranije nego inače. O krpeljima posebno treba voditi računa. Sve su brojniji i opasniji! Lajmska bolest, kao i ostale bolesti koje prenose je vrlo opasna pretnja. Zato se treba čuvati i pregledati posle svakog lova. Posebno ako ste u tako omiljenom piršu na srndaća.
Za kraj, napomenimo i da u džepu lovca treba da se nađe i kvalitetna krpica za optiku, a ako je nema u svakoj optičarskoj radnji se mogu kupiti vlažne krpice za jednokratnu upotrebu, koje itekako mogu doprineti sigurnom hicu, jer nije redak slučaj da vam optika bude zamagljena i neupotrebljiva, baš kada je to najpotrebnije.

80000 +
Lovaca
125
Godina postojanja
250 +
Lovačkih udruženja
6500 k
ha lovne površine