Nazad

Osvrt na novosadski sajam LORIST 2019 i učešće Lovačkog saveza Srbije

11. oktobra, 2019

Poštovane kolege,

Sada kada smo odmorili i sabrali utiske, želimo svima vama koji niste posetili ovogodišnji sajam lova i ribolova „Lorist“ u Novom Sadu, da predstavimo šta se tamo dešavalo od 2. do 6. oktobra.

Predsednik Lovačkog saveza Srbije je prisustvovao svečanom otvaranju sajma i tom prilikom na štandu LSS-a ugostio delegaciju Mađarske, i zajedno sa njima obišao „Nacionalnu izložbu lovačkih trofeja“, čiji smo organizatori.

Pored štanda i izložbe, ovo je takođe bilo premijerno predstavljanje novog broja lista „Lovac“, kog su svi posetioci mogli besplatno da preuzmu.
Mnoge ugledne ličnosti iz sveta lovastva bili su naši gosti, sklopljeni su dogovori i napravljeni planovi za unapređenje lovstva i statusa lovaca u Srbiji. Naš štand posetila je delegacija CIC-a. Imali smo posetioce iz mnogih zemalja u regionu : Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Rumunija, Republika Srpska, BiH…

Petak je bio dan za predavanja na temu afrička kuga divljih svinja, štete na divljači u saobraćaju i izmene zakona o municiji i oružju.

U subotu 5. oktobra delegacija iz Slovenije priredila je jedinstveni spektakl, duvački orkestar nam je prezentovao dašak zapadnjačke lovačke kulture.
Subota je takođe bila rezervisana za sokolare. Mladi sokolari iz Beograda su svim posetiocima omogućili da vide ptice koje se koriste za ovaj tradicionalan način lova, kao i da sa njima popričaju o svemu što ih interesuje u vezi sa sokolarstvom.

Najveće interesovanje posetioca ove godine privukla je „Nacionalna izložba lovačkih trofeja“ . Skoro 400 trofeja autohtonih vrsta divljači i dvadesetak dermo preparata izazvali su oduševljenje ne samo lovaca, već i posetioca koji nemaju dodirnih tačaka sa lovom, a najlepše rekacije su se mogle videti kod dece. Tema izložbe bila je od uzgoja do trofeja, čime smo javnosti predstavili ne tako kratak put do odstrela trofejnog grla. Nama je jako drago da su mnoge predškolske i školske ustanove prepoznale idealnu priliku da deci pokažu pravu stranu lova, tako da su se redovi dece mogli videti u hali 1a.

Ove godine posećenost sajma porasla je za 15% što u odnosu na predhodnu godinu iznosi 35.000 posetioca. Mnogi od njih su dosli isključivo sa namerom da posete izložbu.

Zahvaljujemo se Novosadskom sajmu na ukazanom poverenju, kao i mnogim prijateljima koji su nam bili dragi gosti i pružili podršku.

80000 +
Lovaca
125
Godina postojanja
250 +
Lovačkih udruženja
6500 k
ha lovne površine