[:sr]

PREVENCIJOM DO ODGOVORNOG PONAŠANJA

U nastavku možete pogledati spot snimljen  kao sastavni deo kampanje Lovačkog saveza Srbije, čiji je cilj da se ograniči primena hemije u poljoprivredi i sačuva plemenita divljač od posledica trovanja koje se završava letalnim ishodom i masovnim pomorom divljači.

Lovački savez Srbije se zalaže za zaustavljanje nesavesne, neodgovorne i nestručne primene hemije u poljoprivredi.

 

Kada poljoprivrednici, radi zaštite useva od životinjskih vrsta čiji je uticaj nepoželjan u poljoprivredi (najčešće glodari),  pored polja i njiva postavljaju širok spektar hemijskih sredstava, ako se to čini nekontrolisano, može doći do teških posledica i pomora divljači.  

Postavljamo pitanje, do čega dovodi prekomerna primena agresivnih hemijskih supstanci, korišćenje pesticida čija je upotreba zabranjena, nestručna upotreba otrova koja nije usklađena  sa uslovima korišćenja propisanim od strane proizvođača, nedovoljna kontrola prometa ovih nedozvoljenih supstanci,  i činjenica da se u slobodnoj prodaji  mogu naći ilegalna hemijska sredstva koja imaju nižu cenu od legalnih?    

Posledice mogu biti nesagledive. Masovno trovanje i pomor divljači dovodi do uništavanja fondova plemenite divljači,  koji su samo delimično obnovljivi.

 

Sa druge strane, kontrolisana upotreba ovih hemijskih sredstava  bi omogućila smanjenje rizika od stradanja životinjskih vrsta, kako divljih tako i domaćih.     

 

Odredbama Krivičnog zakonika Republike Srbije su predviđene sankcije ako neko lice upotrebom otrova izvrši radnju izazivanja opšte opasanosti, odnosno delo protiv opšte sigurnosti. Sprečimo ugrožavanje bezbednosti ljudi i životinja. Ograničimo upotrebu hemije u poljoprivredi.

 

LSS press

[:]

Share

Ostale vesti

Pogledaj sve

  • Continue reading
  • Закон о средствима за заштиту биља ступа на снагу 1. јануара 2022. године и подразумева већу контролу продаје пестицида, обавезу пољопривредника да обавести власника парцеле и суседе најмање 24 сата пре коришћења пестицида, као и да лице које врши третирање средствима за заштиту биља мора имати Сетрификат професионалног корисника издат од стране Министарства. Након периода […]

    Continue reading
  • Komisija za polaganje lovačkog ispita održana je 15.12.2021. u Beogradu. Tačke dnevnog reda ticale su se poboljšanja organizacije polaganja lovačkog ispita, kao i same literture koja će obezbediti polaznicima da na adekvatan način dobiju potrebno znanje za polaganje lovačkog ispita, a i osnovu za dalje bavljenje lovom. Samim tim primenjivaće se i stroži kriterijumi za […]

    Continue reading
  • Od 25. do 28. novembra u Bačkoj Palanci odžan je Međunarodni skup sokolara. Sokolari iz svih krajeva Evrope okupili su u lovištu “TIkvara” kojim gazduje lovačko udruženje “Palanka” iz Mladenova kako bi lovili, a pre svega razmenili znanje i iskustvo i o sokolarstvu u svojim zemljama. Tokom ovog skupa organizovan je i seminar na kome […]

    Continue reading