Nazad

Ograničena primena hemije u poljoprivredi

20. februara, 2019

U nastavku možete pogledati spot snimljen kao sastavni deo kampanje Lovačkog saveza Srbije, čiji je cilj da se ograniči primena hemije u poljoprivredi i sačuva plemenita divljač od posledica trovanja koje se završava letalnim ishodom i masovnim pomorom divljači.

Lovački savez Srbije se zalaže za zaustavljanje nesavesne, neodgovorne i nestručne primene hemije u poljoprivredi.

Kada poljoprivrednici, radi zaštite useva od životinjskih vrsta čiji je uticaj nepoželjan u poljoprivredi (najčešće glodari), pored polja i njiva postavljaju širok spektar hemijskih sredstava, ako se to čini nekontrolisano, može doći do teških posledica i pomora divljači.

Postavljamo pitanje, do čega dovodi prekomerna primena agresivnih hemijskih supstanci, korišćenje pesticida čija je upotreba zabranjena, nestručna upotreba otrova koja nije usklađena sa uslovima korišćenja propisanim od strane proizvođača, nedovoljna kontrola prometa ovih nedozvoljenih supstanci, i činjenica da se u slobodnoj prodaji mogu naći ilegalna hemijska sredstva koja imaju nižu cenu od legalnih?

Sa druge strane, kontrolisana upotreba ovih hemijskih sredstava bi omogućila smanjenje rizika od stradanja životinjskih vrsta, kako divljih tako i domaćih.

Odredbama Krivičnog zakonika Republike Srbije su predviđene sankcije ako neko lice upotrebom otrova izvrši radnju izazivanja opšte opasanosti, odnosno delo protiv opšte sigurnosti. Sprečimo ugrožavanje bezbednosti ljudi i životinja. Ograničimo upotrebu hemije u poljoprivredi.

Posledice mogu biti nesagledive. Masovno trovanje i pomor divljači dovodi do uništavanja fondova plemenite divljači, koji su samo delimično obnovljivi.

 

80000 +
Lovaca
125
Godina postojanja
250 +
Lovačkih udruženja
6500 k
ha lovne površine