Nazad

Kojin povratak u Beograd

22. jula, 2020

Ona narodna “Svuda pođi, svojoj kući dođi” važi i za našeg Koju. Od poslednjeg izveštaja, Koja je iz industrijske zone u Smederevu krenuo na jug, kod Mihajlovca prešao autoput Beograd-Niš, kretao se paralelno sa autoputem, ponovo ga prešao kod Umke i došao u Kumodraž, na obod Beograda. Gotovo celu nedelju je proveo u Kumodražu i Kaluđerici odakle preko Leštana dolazi do autoputa koga ponovo prelazi kod prodajnog objekta IKEA. Dalje je nastavio ka selu Veliki Crljeni kod Lazerevca, a nakon toga odlazi do Umke. Pretpostavlja se da je visok vodostaj Save bio prepreka da se vrati na lokaciju na kojoj je i markiran. Uz Savu odlazi do Makiškog polja gde boravi već dve nedelje.
Podaci dobijeni praćenjem kretanja Koje su prvi naučni dokaz migratornog kretanja kod šakala u Evropi, ali i šire. U odnosu na lokaciju na kojoj je uhvaćen i markiran, on se sada nalazi praktično samo na suprotnoj obali Save. Od početka praćenja, posmatrano pravolinijski, Koja je otišao 94,5 km na istok (okolina Velikog Gradišta) i vratio se nazad ka Savi. U svojoj migraciji on je do sada prešao ukupno 412 km.
Prećenje kretanja šakala Koje nedvosmisleno potvrđuje da su ovo izuzetno adaptibilne životinje koje mogu živeti na veoma različitim staništima, uključujući čak i ona urbana. On je a svom proputovanju po Srbiji „posetio“ industrijsku zonu Smedereva (preko puta stanice saobraćajne policije!!!), urbane (neseljene) zone Kumodraža, Kaluđerice i Žarkova. Posle gotovo dva meseca lutanja Koja se zaustavio u Makiškom polju na obodu Beograda,a da li će tu pronaći teritoriju i zasnovati svoju porodicu, pokazaće dalje praćenje njegovog kretanja.

80000 +
Lovaca
125
Godina postojanja
250 +
Lovačkih udruženja
6500 k
ha lovne površine