Nazad

Gde je Koja?

30. maja, 2020

GDE JE KOJA?
S obzirom na to da je šakal Koja izazvao veliko interesovanje ljudi i da ste nam se obraćali sa pitanjem „gde je Koja sada?“, evo odgovora.

Nakon tri nedelje putovanja Koja je došao do Velikog Gradište gde se zadržao nekoliko dana. Nakon toga uz Dunav se vraćao nazad, ka zapadu. Ponovo je preplivao Mlavu i Moravu i došao u posetu Smederevu. Tu je u industrijskoj zoni uz Dunav proveo nekoliko dana.

Ovaj mladi šakal traži svoju teritoriju i ženku sa kojom će ostaviti potomstvo. Zato i prelazi zadivljujuće distance, i uspešno savladava sve prepreke na tom putu. Za ove četiri nedelje prešao je čak 264 kilometra i trenutno se nalazi na 55 km (vazdušnom linijom posmatrano) od lokaliteta na kome je uhvaćen i markiran satelitskom GPS/GSM ogrlicom. U jednom trenutku, na području Lovačkog udruženja Golub iz Velikog Gradišta (okolina sela Kumane), ta razdaljina je iznosila čak 94,5 km. Možda je Koja mnogima prošao pored kuće, ali činjenica da ga niste primetili govori o tome da su šakali veoma oprezne životinje koje vešto izbegavaju direktne kontakte sa ljudima.

Kojino putešestvije po Srbiji donosi nam potpuno nova znanja o ovoj još uvek nedovoljno poznatoj vrsti divljači. Do sada je važilo mišljenje da šakali imaju znatno manji radijus kretanja od ovog koji nam je Koja prikazao, upravo je to ono što je najveći značaj ovog projekta. On se i dalje nastavlja, kao i Kojino putovanje po Srbiji.

80000 +
Lovaca
125
Godina postojanja
250 +
Lovačkih udruženja
6500 k
ha lovne površine