[:sr]

Danas je lovačko udruženje „Lapovo” iz Lapova, imalo neobičnog gosta. Na lokalitetu Staro brdo u Lapovu lovočuvarska služba, na čelu sa lovočuvarom Markom Jovanovićem, pronašla je i zbrinula beloglavog supa. Već rano ujutru lokalni lovci su primetili zanimljivu pticu koja nikako nije karateristična za ove krajeve. Ažurni lovočuvar je odmah izašao na teren i obavestio Lovački savez Srbije o nesvakidašnjoj pojavi. U kratkom vremenskom periodu LSS je pozvao stručnjake iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije i zajedno započeli akciju spasavanja. Ptica je bila vidno iznemogla i nepomična, kako se nalazila blizu magistralnog puta postojala je velika mogućnost da izađe saobraćajnicu. U konsultaciji sa ornitologom Bratislavom Grubačem, i uz pomoć policije koja je zaustavila saobraćaj, lovočuvar je uhvatio pticu i zatvorio u kavez do preuzmanja. Ptica je nahranjena i napojena, a odmah je primećena pozitivna promena u njenom ponašanju. Par sati kasnije stručnjak iz ZZPS Miloš Radaković preuzeo je beloglavog supa. Mladi lešinar je sada odveden u sigurne ruke eksperata, a mi se nadamo da će uskoro biti spreman da se vrati u prirodu.
Ovo je veliki dokaz o tome koliko su lovci neophodna karika u očuvanju životne sredine. Da nije bilo lovaca i lovočuvarske službe, priča ove veličanstvene ptice zasigurno bi imala tragičan epilog. Potvrda da se lovci ne bave samo lovnim vrstama, već da je ljubav prema prirodi pokretač njihovog dejstvovanja, još jednom dolazi do izražaja. Ljudi koji su stalno u prirodi i koji su u apsolutnom suživotu sa njom, prva su linija fronta kada su ovakve neprilike.
Beloglavi sup (Gyps fulvus) je krupan lešinar koji naseljava Pirinejsko i Balkansko poluostrvo,Malu Aziju i severne delove Afrike. Živi u klisurama i nepristupačnim liticama na kojima se gnezdi. Stanarica je ali prelazi velike razdaljine. Po načinu ishrane je isključivi lešinar, samim tim i jako bitan sanitarni faktor u održavanju ekosistema. Gnezdi se u kolonijama, ženka najčešće polaže jedno jaje i zato je svaki primerak ove vrste dragocen. Beloglavi sup je naša najveća ptica sa težinom 7,5-8,5kg i rasponom krila oko 2,80m. Na Uvcu se nalazi najveća gnezdeća kolonija u Srbiji. Pored svog ekološkog značaja, ova ptica je jako bitna i u kulturološkom smislu. Vrlo je često prikazivana na grbovima u srednjovekovnoj Srbiji pa ga je tako bilo na grbovima Nemanjića, Mrnjavčevića, Lazarevića i Crnojevića, kao i na mnogim ornamentima u srpskim crkvama i manastirima. Smatra se svetom pticom i glasnikom između Boga i ljudi.
U Srbiji je ova vrsta po statusu strogo zaštićena, a o njenoj populaciji brinu Zavod za zaštitu prirode Srbije i Fondacija ptica grabljivica- Beograd.
Lovački savez Srbije se zahvaljuje svojim članovima, lovačkom udruženju „Lapovo“ i policiji iz Lapova, kao i Bratislavu Grubaču i Milosu Radakoviću iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, na saradnji i velikom doprinosu za očuvanje ove vrste.
Lovački savez Srbije,
U službi prirode!

[:]

Share

Ostale vesti

Pogledaj sve

  • Continue reading
  • Закон о средствима за заштиту биља ступа на снагу 1. јануара 2022. године и подразумева већу контролу продаје пестицида, обавезу пољопривредника да обавести власника парцеле и суседе најмање 24 сата пре коришћења пестицида, као и да лице које врши третирање средствима за заштиту биља мора имати Сетрификат професионалног корисника издат од стране Министарства. Након периода […]

    Continue reading
  • Komisija za polaganje lovačkog ispita održana je 15.12.2021. u Beogradu. Tačke dnevnog reda ticale su se poboljšanja organizacije polaganja lovačkog ispita, kao i same literture koja će obezbediti polaznicima da na adekvatan način dobiju potrebno znanje za polaganje lovačkog ispita, a i osnovu za dalje bavljenje lovom. Samim tim primenjivaće se i stroži kriterijumi za […]

    Continue reading
  • Od 25. do 28. novembra u Bačkoj Palanci odžan je Međunarodni skup sokolara. Sokolari iz svih krajeva Evrope okupili su u lovištu “TIkvara” kojim gazduje lovačko udruženje “Palanka” iz Mladenova kako bi lovili, a pre svega razmenili znanje i iskustvo i o sokolarstvu u svojim zemljama. Tokom ovog skupa organizovan je i seminar na kome […]

    Continue reading